MANUAL PENGURUSAN
LADANG
rujuk kepada SALM 15-3
Amalan Pertanian yang
Baik (APB) dalam pelaksanaan Skim Amalam Ladang Baik Malaysia (SALM)
Apa dia Amalan Pertanian Baik?
(APB)
Amalan Pertanian yang Baik adalah
satu sistem pengurusan yang mengamalkan amalan-amalan pertanian yang baik yang
dilaksanakan mengikut standard dan undang-undang/peraturan bagi mengawal dan
mengurangkan hazard, risiko dan impak terhadap aktiviti pengeluaran pertanian.
Sistem pengurusan ini akan dapat meningkatkan produktiviti, menjaga keselamatan
dan kebajikan pekerja, keselamatan makanan dan pemuliharaan alam sekitar. Usaha
ini adalah ke arah pembangunan pertanian lestari.
Hubungkait APB dan SALM
APB adalah proses pengurusan dan
amalan-amalan yang perlu dilaksanakan dalam sistem pengeluaran ladang, manakala
SALM adalah sistem pensijilan bagi memastikan segala peraturan dan standard APB
dipatuhi oleh pengusaha.
Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM)
Objektif
Skim Amalan Ladang Baik Malaysia
(SALM) adalah satu skim yang diwujudkan oleh Jabatan Pertanian bagi mengiktiraf
ladang-ladang yang mengamalkan amalan pertanian yang baik, mesra alam sekitar,
menghasilkan produk berkualiti, selamat dan sesuai untuk dimakan.
Kaedah Pelaksanaan SALM
Semua pengusaha ladang yang ingin
memohon untuk pensijilan SALM dikehendaki mematuhi garis panduan serta
syarat-syarat yang telah ditetapkan seperti berikut :
A. Permohonan
Permohonan
hendaklah dibuat dengan mengisi borang permohonan yang dikeluarkan oleh Jabatan
Pertanian. Setiap permohonan akan diberi nombor pendaftaran SALM yang khas
untuk ladang itu sahaja. Semua surat-menyurat mengenai ladang tersebut perlu
menggunakan nombor pendaftaran ini.
B. Kesesuaian Ladang dan Persekitaran
Pemeriksaan ke
atas ladang akan dijalankan oleh pegawai dari Jabatan Pertanian selepas ladang
tersebut diberi nombor pendaftaran.
B.1
Pemeriksaan Tapak
Pegawai-pegawai
dari Jabatan Pertanian akan membuat lawatan ke ladang bagi menilai dan
memastikan ladang-ladang mematuhi perkara-perkara berikut:
i. Ladang mesti mempunyai rekod mengenai sejarah
penggunaan tanah, pelan lakar kawasan dan jenis tanaman yang ditanam.
ii. Bagi pembukaan kawasan baru, kajian mengenai
risiko kawasan perlu dilakukan dengan mengambil kira penggunaan tanah
sebelumnya, kesan aktiviti pertanian terhadap tanah dan kawasan sekeliling dan
aktiviti yang dijalankan di kawasan sekeliling. Semua maklumat mengenai risiko
ini perlu direkod.
iii. Pelan tindakan pembetulan hendaklah disediakan
untuk mengurang/mengelak segala risiko yang dikenal pasti.
iv. Ladang diusahakan secara sah, dengan meneliti
geran tanah atau surat perjanjian sewa atau lain-lain dokumen bagi membuktikan
penggunaan tanah yang sah.
v. Ladang mempunyai laporan kesesuaian tanah, jika
tidak Jabatan Pertanian akan menjalankan bancian dengan mengenakan bayaran yang
minimum.
vi. Ladang menjalankan amalan pemuliharaan tanah,
jika terdapat tanda-tanda hakisan berlaku di kawasan ladang yang akan
mencemarkan/mengganggu alam sekitar.
vii. Ladang tidak terdedah kepada pencemaran seperti
terletak berdekatan kilang kelapa sawit atau tempat pembuangan sampah dan
lain-lain.
viii. Ladang yang diusahakan selepas tahun 2002 tidak
terletak diparas melebihi 1,000 meter di atas paras laut (MAPL).
ix. Jika ladang terletak di kawasan bercerun,
langkah-langkah pemuliharaan tanah hendaklah dilaksanakan bagi mengelak
kejadian tanah runtuh (erosion), silt deposition di kawasan laluan air.
Ladang-ladang
yang telah memenuhi syarat-syarat di atas akan disyorkan untuk dijalankan
pemeriksaan verifikasi amalan ladang. Jika tidak pihak Jabatan Pertanian akan
mengesyorkan langkah-langkah pembaikan/pemuliharaan yang perlu dilaksanakan di
ladang tersebut.
B.2 Amalan
Ladang
Verifikasi
Amalan Ladang akan dibuat dengan memberi tumpuan kepada aspek-aspek utama
seperti berikut:
i.
Penyimpanan Rekod Ladang
ii.
Penggunaan Bahan Tanaman
iii.
Pengurusan Tanah/Substrate
iv.
Pengurusan Pembajaan
v.
Pengairan dan Fertigasi
vi.
Pengurusan Perosak Tanaman
vii.
Penyimpan Input Pertanian
viii. Amalan
Kultura
ix.
Penuaian Hasil
x.
Pengendalian Pascatuai
xi.
Pengurusan Bahan Buangan/Sisa Ladang
xii.
Keselamatan dan Kebajikan Pekerja
Pemeriksaan
dijalankan melalui kaedah menemubual tuan punya ladang atau wakil, menyemak
rekod ladang serta kaedah pemerhatian atau pemeriksaan premis tertentu di
ladang.
i.
Penyimpanan
Rekod Ladang
Pengusaha
dikehendaki menyimpan ke semua rekod-rekod seperti berikut:
a. Rekod pembelian input seperti baja, penggalak
tumbuhan, substrates, soil conditioner, bahan tanaman, racun makhluk perosak,
peralatan ladang dan jentera ladang.
b. Rekod penggunaan baja, penggalak tumbuhan, soil
conditioner, rawatan/fumigasi tanah atau media/substrate, bahan tanaman, racun
makhluk perosak dan air untuk sistem pengairan dan fertigasi.
c. Rekod amalan kultura dan rekod pengawasan
perosak yang dilakukan.
d. Rekod hasil dari segi pengeluaran, penggredan,
penjualan, serta rawatan hasil yang dijalankan.
e. Rekod pembuangan sisa ladang/ kitar semula sisa
ladang.
f. Rekod latihan pekerja.
g. Rekod mengenai pekerja ladang.
Rekod-rekod ini
hendaklah diisi di dalam buku Rekod Ladang dan sentiasa dikemas kini.
ii. Penggunaan Bahan Tanaman
a. Mengguna bahan tanaman dari varieti yang
disyorkan oleh Jabatan Pertanian atau agensi kerajaan yang lain. Varieti atau
klon mesti terdapat dalam senarai klon atau varieti tanaman buah-buahan dan
sayuran yang disyorkan.
b. Mengguna bahan tanaman yang bebas penyakit.
Pokok penanti yang digunakan yang tahan penyakit terutama bagi tanaman limau.
c. Penggunaan bahan tanaman dari jenis GMO
(genetically modified organism) perlu dielakkan.
iii. Pengurusan Tanah dan Substrat
a. Tentukan jenis media atau substrat yang
digunakan di ladang. Digalakkan menggunakan substrate dari jenis organik
seperti cocopeat, tandan kelapa sawit, sekam padi dan lain-lain dalam
pengurusan tanaman.
b. Tentukan jenis rawatan yang dilakukan terhadap
media/substrate dan jenis kimia yang digunakan.
c. Jika menggunakan teknik-teknik lain penanaman
seperti fertigasi, aeroponik dan sebagainya, tentukan bagaimana media tanaman
atau larutan yang gunakan dibuang.
iv. Pengurusan Pembajaan
a. Dilarang menggunakan baja daripada najis manusia
dan khinzir untuk pembajaan.
b. Rekodkan penggunaan baja, bahan penggalak
tumbuhan dan soil conditioner jika menggunakannya.
c. Menggunakan baja mengikut jenis dan kadar yang
disyorkan mengikut keperluan tanaman dan memastikan sumber baja tersebut.
d. Jika menggunakan baja jenis organik, sumber
bahan tersebut hendaklah dipastikan dan hendaklah disimpan di tempat yang tidak
akan menyebabkan berlakunya pencemaran.
e. Analisis kandungan nutrien dan logam berat di
dalam baja organik hendaklah dilakukan sebelum digunakan. Sumber baja organik
yang digunakan hendaklah direkod.
f. Mesin dan peralatan yang digunakan untuk
menyembur/menabur baja hendaklah berada dalam keadaan baik.
v. Pengairan dan Fertigasi
a. Penggunaan air untuk tujuan pengairan dan
fertigasi hendaklah bergantung kepada keperluan dan menggunakan sistem yang
sesuai.
b. Penggunaan air daripada loji yang tidak dirawat
(untreated sewage water) tidak dibenarkan.
c. Bekalan air hendaklah dari sumber yang
berkekalan dan bersih dan hendaklah dibuat analisis sekurang-kurangnya setahun
sekali bagi mengelakkan pencemaran.
vi. Pengurusan Perosak Tanaman
Penggunaan
racun kimia bagi kawalan perosak tanaman hendaklah dikurangkan, jika racun
makhluk perosak perlu digunakan syarat-syarat berikut perlu dipatuhi:
a. Menggunakan racun makhluk perosak yang berdaftar
dengan Lembaga Racun Makhluk Perosak (LRMP).
b. Menggunakan racun makhluk perosak (serangga,
kulat dan rumpai) yang disyorkan untuk tanaman yang berkenaan yang terdapat
pada label.
c. Menggunakan racun mengikuti kadar yang disyorkan
seperti yang ditulis pada label. Kadar yang betul untuk digunakan mengikut
label boleh dibuat dengan membuat pengiraan yang tepat.
d. Mengikuti sepenuhnya bilangan semburan maksimum
yang disyorkan dan tempoh selamat memetik hasil (PHI) pada label.
e. Penggunaan jenis racun yang sama untuk mengawal
perosak hendaklah dielakkan bagi mengelakkan perosak menjadi rintang.
f. Mengamalkan pengurusan perosak bersepadu (IPM)
dengan mengamalkan dua atau lebih kaedah kawalan perosak seperti kawalan kimia,
kawalan biologi, kawalan kultura, kawalan mekanikal dan kawalan fizikal. Antara
kaedah IPM yang boleh digunakan ialah penggunaan perangkap lampu, perangkap
feromon, tanaman perangkap, ‘repellent plant’, membalut buah dan mengumpul
hasil yang rosak.
g. Pekerja ladang hendaklah memakai pakaian
keselamatan yang sempurna semasa menyembur racun seperti penutup muka, penutup
mulut, sarung tangan, seluar panjang, baju berlengan panjang, kasut but dan
topi. Peralatan ini hendaklah dibersihkan selepas diguna dan disimpan
berasingan dari tempat simpanan racun makhluk perosak.
h. Pekerja yang menggunakan racun makhluk perosak
hendaklah dilatih mengenai penggunaan dan pengendalian racun makhluk perosak
secara selamat.
i. Kawasan yang baru diracun hendaklah ditanda
dengan jelas.
j. Peralatan yang digunakan untuk penyemburan hendaklah
bersesuaian dengan tanaman dan sentiasa berada dalam keadaan baik.
k. Bancuhan racun yang berlebihan selepas
penyemburan dan air bilasan tangki penyembur racun hendaklah diguna untuk
penyemburan di kawasan tanah lapang atau di kawasan tanaman yang belum
disembur.
l. Botol-botol racun kosong tidak boleh diguna
semula dan cara pelupusan hendaklah dengan cara yang tidak membahayakan manusia
dan alam sekitar. Pusat pengumpulan dan pelupusan yang telah dikenal pasti
digunakan jika ada.
m. Bekas racun yang telah diguna perlu dibilas
sebanyak tiga kali atau ‘triple rinsing’. Kaedah ‘triple rinsing’ dilakukan
dengan memasukkan air ke dalam bekas racun dan menggoncangkan bekas tersebut
dan air bancuhan dimasukkan semula ke dalam tong semburan racun. Proses ini
diulang sebanyak tiga kali dan bekas racun tersebut jika bekas plastik
hendaklah dibocorkan.
n. Bekas-bekas kosong perlu disimpan di tempat
selamat sehingga ianya dilupuskan. Pelupusan hendaklah mengikut Akta Racun
Makhluk Perosak atau peraturan-peraturan lain sedia ada.
o. Racun makhluk perosak yang telah luput dan tidak
boleh digunakan lagi hendaklah dilupus melalui kontraktor yang berlesen atau
saluran yang dibenarkan.
vii. Penyimpanan Input Pertanian
a. Tempat penyimpanan baja dan racun makhluk
perosak hendaklah berasingan jika tidak, sekatan perlu disediakan untuk
mengasingkan kedua-kedua bahan tersebut dan dilabel dengan jelas.
b. Tempat penyimpanan racun makhluk perosak yang
sempurna perlu disediakan. Tempat tersebut hendaklah berasingan, berkunci,
mempunyai tanda merbahaya di pintu masuk, mempunyai cahaya dan pengudaraan yang
cukup dan menyediakan baldi yang berisi pasir bagi merawat tumpahan racun
perosak jika berlaku tumpahan. Rak-rak hendaklah menggunakan bahan yang tidak
menyerap (non absorbent material).
c. Tempat penyimpanan baja mestilah berbumbung,
bersih, kering dan tidak mendatangkan risiko kepada punca air. Tempat
penyimpanan baja boleh digunakan juga untuk menyimpan peralatan ladang.
d. Tempat penyimpanan baja dan racun makhluk perosak
tidak boleh digunakan untuk menyimpan hasil dan bahan tanaman lain.
e.
Kunci untuk tempat penyimpanan racun hendaklah
dipegang oleh pekerja/individu yang terlatih untuk mengendalikan racun makhluk
perosak.
f. Prosedur yang jelas hendaklah disediakan jika
berlaku kemalangan atau kecemasan, seperti pondok telefon terdekat dan nombor
telefon pegawai yang perlu dihubungi.
g. Inventori racun makhluk perosak di tempat
simpanan hendaklah dikemaskini.
h. Racun hendaklah disimpan di dalam bekas asal.
Racun dan bahan kimia yang didaftar untuk tanaman yang diusahakan sahaja
dibenar disimpan di ladang tersebut.
i. Racun jenis debu powder hendaklah simpan di rak
di tingkat atas racun jenis cecair.
viii. Amalan Kultura
a. Amalan kultura yang dijalankan hendaklah
bersesuaian dengan tanaman yang diusahakan bermula dari peringkat menanam
sehingga memungut hasil. Pertumbuhan tanaman hendaklah sentiasa subur dan tidak
menunjukkan kekurangan unsur-unsur nutrien dan serangan penyakit. Amalan
kultura bagi meningkatkan kesuburan dan kualiti hasil seperti membuat
sungkupan, cantasan, membalut buah dan lain-lain perlu direkodkan.
ix. Penuaian Hasil
a. Prosedur kebersihan mengenai pengendalian hasil
perlu disediakan untuk mengelakkan berlakunya kontaminasi fizikal, mikrobial
atau kontaminasi kimia.
b. Setiap pekerja perlu diberi latihan mengenai
kebersihan asas dan aspek keselamatan makanan sebelum mengendalikan hasil.
c. Pekerja dikehendaki memaklumkan kepada pihak
pengurusan jika mereka jatuh sakit atau dijangkiti penyakit berjangkit yang
menyebabkan mereka tidak sihat dan tidak sesuai untuk bekerja.
d. Pekerja hendaklah disediakan dengan kemudahan
tandas dan air bersih untuk mencuci tangan di kawasan bekerja.
e. Perlu mempunyai sistem penuaian hasil yang baik.
Sistem penuaian mestilah mengikut indeks kematangan yang bersesuaian dengan
tanaman. Hasil yang dipungut hendaklah diisi di dalam bekas yang sesuai, cara
pengangkutan di ladang bersesuaian serta ada pusat pengumpulan dan sistem
penggredan yang baik.
f. Perlu mempunyai sistem rawatan lepas tuai yang
baik, mempunyai tempat khas untuk membersih dan merawat hasil. Jika hasil
dibasuh, tempat khas untuk pengeringan hendaklah disediakan. Jika rawatan buah
dijalankan, hendaklah menggunakan kaedah rawatan yang dibenarkan.
g. Perlu mengamalkan penggredan hasil yang baik.
Membuat penggredan di ladang dan mematuhi hygiene condition di mana menggunakan
tempat yang bersih, peralatan yang bersih dan tempat membasuh tangan yang
bersih. Antara standard penggredan yang boleh digunakan ialah Malaysian
Standard (MS) dan Standard FAMA.
h. Bekas/kotak (packaging material) hendaklah
disimpan di tempat yang bersih bagi mengelak kontaminasi fizikal dan kimia dan
terkawal dari serangan tikus, burung dan haiwan lain.
i. Jika hasil dibungkus di ladang, jangan
tinggalkan hasil tersebut di ladang untuk semalaman bagi mengelakkan
pencemaran.
j. Bekas-bekas/bakul yang diguna semula untuk
pungutan hasil hendaklah dibersihkan dari masa ke masa.
x. Pengendalian Pasca tuai
a. Penggunaan bahan kimia untuk rawatan hasil jika
boleh hendaklah dielakkan. Jika perlu digunakan hendaklah mengikut arahan
dilabel dan mematuhi Akta Makanan dan Akta Racun Makhluk Perosak.
b. Untuk hasil yang akan dieksport, penggunaan bahan
kimia hendaklah mematuhi undang-undang negara pengimport.
c. Rekod mengenai rawatan hasil hendaklah disimpan.
d. Air bersih hendaklah digunakan untuk rawatan
hasil. Sumber air yang digunakan perlu dibuat analisis sekurang-kurangnya
setahun sekali bagi memastikan ia bersih.
xi. Pengurusan Bahan Buangan/Sisa Ladang
a. Mengamalkan cara pengurusan pembuangan sisa
ladang yang baik. Sisa tanaman (crop residue) digalakkan untuk digunakan semula
atau dijadikan kompos. Bagi bekas racun, media tanaman seperti rockwool,
polybeg, bekas baja dan lain-lain perlu dikitar semula, digunakan semula atau
ditanam. Bekas racun boleh dibersihkan melalui kaedah bilas tiga kali (triple
rinsing) sebelum dikitar semula.
xii. Keselamatan dan Kebajikan Pekerja
a. Hendaklah menggaji pekerja yang sah iaitu
mempunyai permit/pasport yang sah bagi pekerja asing.
b. Pekerja yang diupah mestilah berumur lebih
daripada 16 tahun.
c. Kemudahan asas seperti tandas, bekalan air
bersih, tempat membasuh tangan yang sesuai, sabun, tempat mandi, tempat
berehat, first aid box dan alat pemadam api mesti disediakan kepada pekerja.
Jika pekerja disediakan tempat tinggal di kawasan ladang, tempat itu hendaklah
berasingan dengan stor simpanan input terutamanya racun makhluk perosak.
d. Latihan perlu diberi kepada pekerja ladang
mengenai mengendalikan peralatan dan mesin/jentera ladang, serta mengenai
kebersihan dan pengendalian hasil yang betul. Semua rekod latihan perlu
disimpan.
e. Prosedur jika berlaku kecemasan dan kemalangan
perlu disediakan dan dipamerkan di tempat kerja.
f. Pemeriksaan kesihatan perlu dijalankan mengikut
peraturan kerajaan bagi pekerja yang mengendalikan racun makhluk perosak.
C. Analisis Sampel Hasil dan Air
a. Sampel
hasil ladang yang telah sedia untuk dijual akan diambil untuk dibuat analisis
bagi menentukan kandungan sisa baki racun makhluk perosak, logam berat dan
kontaminasi mikrobial. Sampel ini akan diambil sebanyak tiga kali mengikut
protokol yang telah ditetapkan.
b. Sampel
air yang digunakan untuk pengairan akan juga diambil untuk dibuat analisis bagi
menentukan kandungan sisabaki racun makhluk perosak dan logam berat. Sampel ini
akan diambil sekali sahaja.
c. Analisis
hasil dan air hendaklah menunjukkan bahawa kandungan sisa baki racun makhluk
perosak dan logam berat adalah di bawah paras yang dibenarkan mengikut Akta
Makanan 1983.
Syarat Pensijilan
Rujuk kepada ‘Malaysian Farm
Certification Scheme For Good Agricultural Practice (SALM) Standard’
Di dalam panduan Standard SALM,
terdapat 29 elemen/syarat yang dikategorikan sebagai syarat wajib utama (major
must), 77 wajib bukan utama (minor must) dan 57 syarat di bawah kategori
digalakkan (encouraged).
Syarat Wajib Utama ialah Syarat yang mesti dipatuhi, jika tidak, menyebabkan
impak yang serius kepada alam sekitar, keselamatan makanan dan kebajikan
pekerja.
Syarat Wajib Bukan Utama ialah Syarat yang mesti dipatuhi, tapi
impaknya tidak begitu serius.
Syarat Digalakkan ialah Syarat yang tidak diwajibkan tetapi adalah
disyorkan dalam standard.
Dua peringkat pensijilan akan diperkenalkan iaitu:
Peringkat 1: Ladang-ladang
telah mematuhi kesemua syarat wajib utama.
Pada peringkat ini ladang akan diberi surat perakuan.
Peringkat 2: Ladang
mematuhi kesemua syarat wajib utama dan 95% syarat wajib bukan utama dan 50%
syarat yang digalakkan
Ladang yang telah mencapai peringkat ini akan dianugerahkan Sijil dan
layak menggunakan logo SALM.
Ladang yang telah diberi
pensijilan SALM boleh menggunakan logo SALM. Pensijilan adalah sah untuk tempoh
dua tahun dan pembaharuan pensijilan akan dikeluarkan jika ladang dapat
mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan. Pensijilan juga boleh ditarik balik
dalam tempoh sah laku jika dalam tempoh itu ladang didapati gagal mematuhi
syarat-syarat ditetapkan.
Rekod Aduan
Semua aduan mengenai hasil yang
tidak mematuhi standard yang ditetapkan dan prosedur mengatasi masalah tersebut
hendaklah direkodkan.
Untuk keterangan lanjut, sila
hubungi:
Urus Setia SALM
Bahagian Kawalan Kualiti Tanaman
Jabatan Pertanian
Aras 7, Lot 4G2, Wisma Tani,
Presint 4
62632 Putrajaya
Tel : 03-8870 3448/3570/3583 Fax
: 03-8888 7639